Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Overbouwde werven   in Utrecht

Hoe gezellig het huidige gebruik van de Utrechtse werven in de bocht van de Oudegracht ook is, historisch gezien deugt het niet. De werf is bedoeld als loskade, vanwaar de per schip aangevoerde goederen direct de werfkelder en kelder onder het huis in gedragen konden worden. Geen monumentenzorger betreurt overigens de huidige functie.
In het stukje van de Oudegracht, dat tussen de Maartensbrug en de Gaardbrug ligt, is een heel boeiend verschijnsel te zien. Nergens is vanouds het ruimtegebruik zo efficiënt geweest als hier. De geschiedenis is als volgt. Aan de Lijnmarkt stonden forse grachtenpanden, met een kelder, werfkelder en werf. Hartje stad, hartje handel: op die werf komt al snel wat werfbebouwing. Een keetje hier, een pakhuisje daar. Die bouwsels op de werf groeien echter uit tot echte huizen, bovenop een kelder in het verlengde van de straatkelder. Er blijft maar een smalle strook werf over. Na een tijdje behoren deze ondiepe huizen niet meer bij de 'overbuur' aan de Lijnmarkt. Ze zijn heel krap en iedere vierkante meter is goud waard. Dat laatste stukje van de werf dan ook maar volbouwen? Maar ja, dan mis je die handige los- en laadplek aan het water. Het antwoord: je geeft het huis op de werf een overstek, later een groter overstek, zodat tenslotte alleen nog een compleet overbouwde werf overblijft. Dit verhaal is te zien bij Lijnmarkt 2 tot 20. Tot voor enkele jaren kon je hier nog van de ene naar de volgende werf doorlopen. En toen stonden de huizen ook nog mooier in het water, zonder balken erlangs.
Bij de rest van de huizen aan deze kant van de Lijnmarkt zijn de overbouwde werven later dichtgebouwde werven geworden. Lijnmarkt 20A tot 36 hebben toen ijskoud nog weer een nieuwe werf daarlangs in de gracht gebouwd. Aan de overkant is aan de Donkere Gaard iets van een soortgelijke geschiedenis te herkennen.

Tekst: Jean Penders (02-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders